2016. június 29., szerda

Anna Woltz: Black Box

Fülszöveg:
A holland fiatalok megőrülnek a Ticketért. Hogy mi az a Ticket? Egy kis kártya, amit maguk a gyerekek találtak ki, és öt szempontból értékeli a tulajdonosát: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő számít. Az első négyet lehet fejleszteni, a vonzerő százalékának növekedése azonban egy kapcsolódó közösségi oldalon kapott szavazatoktól függ. A kamaszok úgy érzik, végre maguk mondják meg, hogy ők milyenek, és a világ milyen legyen körülöttük. Jacob Rijn, a vonzó és fiatalon befutott filmrendező pedig kíváncsi: tényleg úgy megváltoztak a gyerekek, hogy a felnőttek nélkül képesek uralni a világot és önmagukat? Ezért kitalál egy valóságshow-t: a Black Boxot. Egy csapat gyereket bezárnak egy feketére festett házba a tenger fölé nyúló mólón. Heten vannak, mint a gonoszok. 


Miért pont ez?:
Bea a Könyvutca egyik bloggere hívta fel rá a figyelmemet az egyik bejegyzésével. Először kicsit megijedtem tőle, amikor láttam, hogy disztópia, de végül a kíváncsiság győzött és kikölcsönöztem a könyvtárból. 


A történetről és a szereplőkről:
A cselekmény a közeli jövőben Hollandiában játszódik, ahol a fiatalság körében új hóbort hódít: a Ticket. Ezt eredetileg a fiatal lányok hozták létre azért, hogy ne a környezet ítélje meg őket és ne higgyék azt róluk, hogy egy fiú miatt akarnak zsírleszívást csinálni. 

Az egész a következőképpen működik: egy centerben bizonyos időközönként megnézik mennyire vagy egészséges, milyen szép a külsőd (arc elemzés és miegymás), mennyire jól tudsz futópadon futni vagy mennyire vagy okos. Illetve azt is figyelik, hogy a bankszámládon mennyi pénz található és mennyi ismerősöd/követőd van a közösségi oldalakon. Ez alapján kiértékelnek, kapsz egy táblázatot ami megmutatja milyen szinten állsz. 
A különböző szintek elérésével több dolgot tehetsz meg: ilyen a C szint, ahol már létesíthetsz szexuális kapcsolatot.


Greens - egészség, Pocket - pénz, Brains - ész, Looks - kinézet, Potions - népszerűség

Ennek rengeteg pozitív hatása van: egy részt korlátozza a fiatalokat másrészt ahhoz, hogy elérj egy bizonyos szintet nem csak jól kell kinézned, de okosnak is kell lenned, tehát ösztönzően hat.
Akadnak hátrányok is: függőséget okoz és sokan, a 10 éves korosztály is plasztikáztatni akar, hogy a szépség pontjait növelje.
Ennek hatására hozzák létre a Black Boxot, ahol 7 különböző gyerek 1 hónapig a külvilágtól hermetikusan elzárva létezik. A főnyeremény: 2 millió.
  • A legidősebb gyerek, Franka 16 éves és Ticket őrült. 
  • Utána következik Rasmus a maga 15 évével.
  • Majd a 14 éves pufok, pattanásos lúzer: Job. 
  • A negyedik egy lány, akiről egy dolgot tudunk: gyűlöli a Ticket-et. 
  • A siker érdekében a szerkesztők egy bűnözőt, a 12 éves Nelliet is beválogatták a szereplők közé.
  • Valamint van itt még egy 11 éves Abertjénk is, akinek saját weboldala van, amin titokban levideózott lányok vannak. 
  • Végezetül pedig egy 10 éves Inoek, akinek a szülei bármit megtennének, hogy lányuk nyerjen. 
Első oszlop: Nellie, Albertje, Maria
Második oszlop: Franka, Rasmus
Harmadik oszlop: Job, Inoek













A Black Box szerkesztősége 2 férfiből és 3 nőből áll, akik szintén el vannak zárva a külvilágtól. Az eseményeket nagyrészt Jamien keresztül láthatjuk, aki egy 17 éves naiv lány. Eredetileg ő az, aki racionálisan látja a dolgokat és képes helyes döntéseket hozni, ám a szerelem rózsaszín köde miatt nem igazán tudja ezt megtartani. 


Véleményem:

Ez a könyv sokkolóként hatott rám. Teljes mértékben egyetértettem a mondanivalójával. Ráadásul mindvégig fent tudta tartani az érdeklődésemet. Nem sok a cselekmény benne, de annál több gondolkodni valót ad. 

Egyrészt ez egy társadalom kritika, amiben elhalványulnak a vonalak a saját és a könyvbéli világunk között. Másrészt azt hivatott bemutatni, hogy milyen hatással van az emberekre a média és a nagy pénzösszeg. A megvalósítás nekem nagyon tetszett, a szereplőket is sikerült úgy megválasztania az írónőnek, hogy együtt érezzek velük, ugyanakkor ferde szemmel nézzek rájuk a döntéseik miatt.

A pénz és a szenzáció hajszolása teljesen kiforgatja önmagából a karaktereket. Egyik sem tud rendes és ész érvekkel alátámasztható döntést hozni. Mindegyiket csak egy dolog érdekli: mi tesz jót a műsornak? Ezért amikor a fináléhoz közeledünk a két gyerek és az egész világ felbolydul. Emberek milliói spájzolnak be a 3 napos, 72 órás vetítésre, hogy azt nézzék ahogyan a fiatalok szenvednek.



Forrás: 1, 2, 3, 4
A könyvben fontos szerepet kap az eutanázia is. A történet szerint Hollandiában legalizálták a Tablettát. Ezt bevéve rögtön meghalsz. Ezt többnyire az idős embereknek találták ki és sok követője is van a dolognak. Főleg a fiatalság támogatja, hogy ne kelljen gondoskodni a büdös, memória zavarokkal rendelkező, járni nem tudó emberekről. Hogy ez mennyire helyes? Erre a kérdésre keresi a választ a Black Box is.
Érdekes volt látni, hogy a fiatalok mennyire nem tudják milyen választ kéne adni a kérdésre. Egy kivételével mindegyik a gyógyszerek mellett érvelt és nem látták a valóságot, ami kiszúrta a szemüket.

Tulajdonképpen ez a történet rá akar ébreszteni minket arra, hogy mennyire gyorsan közelítünk egy olyan világ felé, ami velejéig romlott, amiben nincs helye a szeretetnek, törődésnek és az együttérzésnek. Ahol a gyerekek akár át is vehetik a hatalmat, hiszen tőlük függ a vállalatok bevétele. Ahol akár az is megtörténhet, hogy egy súlyos dolognak ne legyenek következményei.

A végéről csak egy kicsit: kevés volt. Nem adott választ a kérdéseimre, egyszerűen csak elvágta a szálat és nem folytatta tovább. Azt persze tudjuk, hogy mi lett a következménye a dolognak, de teljes homály fedi a részleteket.   



Értékelés:

4 megjegyzés:

  1. Ú, már fülszöveg alapján is tetszett, de elolvasva az ajánlódat, most már 100%, hogy ez nekem való! ^^ Köszönöm, szép összefoglaló / kedvcsináló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Jó ki elgondolkodtató könyv :) Kíváncsian várom a Te véleményedre is! :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy tetszett neked is a könyv, már amennyiben lehet ezt a szót ebben az esetben használni. De semmiképpen nem volt közömbös. :) Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmiképpen sem közömbös :) Nagyon tetszett. Meghökkentett, de azért tetszett. :D

      Törlés