2016. április 22., péntek

Agatha Christie #3

"2016-ban elhatároztam, hogy minden hónapban legalább egy AC könyvet kiolvasok. Ezekről a könyvekről az adott hónap 22. napján olvashatjátok az értékelésemet. Áprilisban megint egy Poirot könyvre, méghozzá AZ ACKROYD-GYILKOSSÁG-ra esett a választásom."


Fülszöveg:
King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”.



Vélemény:
Amikor először hallottam Agatha-ról, akkor nem csak az életrajzát kellett megtanulnom angolul, de bele kellett olvasnom abba a könyvébe is, ami tulajdonképpen híressé tette az írónőt. Ekkor sajnos sikerült lelőnöm magamnak a poént is, mert utána olvasgattam egy kicsit más olvasók véleményének is és bizony belefutottam a gyilkos személyébe. Ami persze nagyon meglepett, hiszen nem egy átlagos fordulatnak mondhatnánk, ráadásul már akkor nagy vihart kavart, amikor a könyv először megjelent. Abban viszont egyet kell értenem a kritikusokkal, hogy ez a krimiirodalom mérföldkövét is jelentette 1926-ban. 

Nem annyira lebilincselő, hogy a fotelbe szegezzen engem órákig és körmömet rágva izguljak azért, hogy minél hamarabb kiderüljön az igazság. A történet mesélés szép, egyenletes és tárgyilagos, ahogyan azt Poirot a könyv végén kifejtette. Az alattomos végét kivéve nem tartogat nagy fordulatokat és lenyűgöző mutatványokat. Mégis az egész közel került hozzám azáltal, hogy gördülékeny és szépen felépített volt az egész gyilkosság és az elbeszélés is. 


Úgy gondolom, hogy akik csak ízlelgetik, még csak bele sem igazán kóstoltak a krimi világába, azoknak nagyszerű alkalmat ad arra, hogy lássák milyen is egy jól megírt könyv. Izgalmas a nyomozós része, a szereplőkkel, a korral és a helyszínnel is azonosulni lehet.  Azonban egy kicsit mindenkit óva kell intenem ettől a kötettől, hiszen csalódottság és akár frusztráció is felléphet az olvasói körében. 

A kiadásról pár szóban:
Bár nekem magyar nyelven az eredeti 1974-es kiadás van meg, aminek a külseje iszonytatóan ronda, mégis a lapok kismértékű sárgasága ellenére teljesen éppen maradt az egész kötet. Azóta sokszor kiadták már, de azoknak akik szeretnék megvásárolni én mindenképpen a 2012-es Európa kiadásút javaslom. Szép, könnyű, keménytáblás és nem esik szét.  

Összegzés:
Cselekmény: 8/10
Borító: lásd: fent
Szereplők: 5/5
A Többi értékelés:
június:


május: 
#1: Gyilkosság meghirdetve

április:
Az Ackroyd-gyilkosság

március:
-

február:

január: 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése