2016. március 8., kedd

GasztroKedd #1

"A GASZTROKEDD egy kéthetente megjelenő rovat, amelyben gasztroregényekről írok véleményt."


Joanne Harris: Csokoládé


Fülszöveg:
"Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál."


Vélemény:
Másfél évvel ezelőtt olvastam először a könyvet és már akkor nagyon megtetszett. Kíváncsi voltam a többi részére is, de sajnos nem tudtam beszerezni, azonban múlthéten megláttam a könyvtárban a trilógiát. Olyan boldog lettem, hogy elhatároztam: újraolvasom az első részt.
A történet első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnhet, azonban komoly témákat taglal és igazi gondolatébresztő

"Mert miféle istentelen léleknek jutna eszébe böjt
 idején csokoládézót nyitni isten házával szemben?"

Vianne Rocher lányával együtt egy kis francia faluba költözik. Itt csokoládéboltot nyit, ám ahogyan az idézetből is látszik, mindezt böjt idején teszi ráadásul egy templommal szemben, aminek a papja nem nézi jó szemmel új szomszédja ténykedését. A történet többnyire kettejük csatájáról szól. A nő a mágia, az öröm, a nem hétköznapi és a szeretet megtestesítője. Míg a tiszteletest vallásos megtartóztatás jellemzi, ami magában foglalja az ételek és azok élvezetének elvetését is. Mindezek ellenére vannak közös vonásaik is, amire időközben az olvasó is rácsodálkozik


"Reggel megszemléltem a kirakatot. Fehér márványpolcon számtalan doboz és csomag sorakozik, ezüst és arany papírból készült tölcsérek, rozetták, csengők, virágok, szívek és tarkán kígyózó szalagok. Üvegharangokban és – dobozokban állnak a csokoládéféleségek, a praliné, a Vénusz bimbaja, a fondant, a cukrozott gyümölcs, a mogyoró halmocska, a csokoládékagyló, a kandírozott rózsaszirom, a cukormázas ibolya…" 



Az első pár fejezetben megismerhetjük a falu lakosságát. Mindenki elveszettnek és szomorúnak látszik, amikor először belép a csokoládé volt bejáratán, de sokkal örömtelibben hagyják el azt. Ez főleg a bolttulajdonos megnyerő személyisége és persze az édességek miatt is így van.
Fontos szerepet kapnak benne az emberi kapcsolatok és azok változásai is. Ezenfelül van szó benne a bántalmazásról, a sorsunk alakításáról, a vallásról, az anya-lánya kapcsolatról és a boldogság megtalálásáról. 

"– Még emlékszem, mit mesélt a mamám a húsvéti csokoládéról. – Pénzünk soha nem volt erre a sok finomságra, de azért mindig megkaptam a magam cornet-surprise-ét, a húsvéti ajándékokkal megrakott papírtölcsért: volt benne aprópénz, papírvirág, élénk színekkel kifestett kemény tojás és egy évről évre változatlan, gondosan megőrzött, csibékkel, nyuszikkal, boglárkák közt mosolygó gyerekekkel díszített színes kartondoboz, a mélyén parányi csomag celofánba csavart mazsolás csokoládédrazséval."



Az események ugyan lassan indulnak be, de az olvasó addig is gyönyörködhet a rendkívül nagy gondossággal és írói precizitással megfogalmazott szavakban, szó fordulatokban és mondatokban. Igazi zamatot add neki és már a szavak szintjén is egy egészen másvilágba repít el minket.
Nincs benne semmi sablonos. Egyik könyvvel sem lehet összehasonlítani, annyira színvonalasra sikeredett. Már maga a történet sem az a tipikus tömegszámra gyártott habos-babos/tini regény.
MINDENKINEK AJÁNLOM, aki vágyik egy kicsi újra, egy kicsit másra és szereti az elgondolkodtató regényeket. Egy nagy bögre forrócsoki mellé vagy HÚSVÉTI olvasmánynak szerintem rendkívül megfelel. 

"– Nos, valami azt súgja, hogy te mogyorós drazséért jöttél"


Valahogy nekem mindig kimaradnak az adaptációk, ahogyan most is. Nem láttam, de tervezem, hogy megnézem. Majd, egyszer, valamikor.... Úgy érzem kellene egy lista, amire felírom ezeket a dolgokat mert általában csak olyan filmeket szoktam nézni, amiket a tévé is lead. 

Összegzés:
Cselekmény: 9/10
Borító: 4,5/5
Szereplők: 5/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése